Friday, 14 February 2014

KATEGORI ULAM


JENIS TUMBUHAN
SENARAI ULAM
POKOK            
     1.      Asam gelugur(pucuk di makan mentah)
     2.      Gajus (pucuk di makan mentah)
     3.      Jering (buah di makan mentah)
     4.      Kayu manis (pucuk di makan mentah)
POKOK KECIL                                                        
          1.        Betik (pucuk di rebus)
     2.      Daun kari (pucuk di makan mentah)
     3.      Pisang (jantung di rebus)
     4.      Mengkudu (pucuk di rebus)

PALMA/BULUH  
     1.      Buluh madu (rebung di makan mentah)
     2.      Kelapa (umbut di makan mentah atau di rebus)

POKOK RENEK/SAYUR
     1.      Ubi kayu (pucuk di celur atau di rebus)
     2.      Bayam (daun dan batang muda di celur)
     3.      Halia (rizom di makan mentah)
     4.      Bendi (buah di rebus di makan mentah)

POKOK RENEK MENJALAR  
     1.      Kacang botol (buah di makan mentah)
     2.      Kacang panjang (buah di makan mentah atau di rebus)
     3.      Peria (buah di celur atau dimakan mentah)
     4.      Timun (buah dimakan mentah)

POKOK PENUTUP BUMI    
     1.      Kaduk (pucuk di makan mentah atau di rebus)
     2.      Kangkung (pucuk dan batang muda di rebus)
     3.      Keledek (pucuk dan batang muda di rebus)
     4.      Kesum (pucuk di makan mentah)

No comments:

Post a Comment